HSCT behandeling

De behandelingen voor MS in Nederland bestaan uit de zogenoemde ‘remmers’. Deze medicatie remt de ziekte af, maar hersteld niets en deze medicatie geneest de MS niet.  Ik heb zowel de eerstelijns als tweedelijns medicatie in Nederland gekregen maar zodra  ik daarmee stop komt de MS binnen de kortste keren weer terug. Het tweedelijns middel wat ik op dit moment gebruik kan ook niet oneindig lang gebruikt worden want ook daar zijn risico’s aan verbonden. Vandaar dat de keuze is gevallen op de HSCT behandeling.

HSCT betekent Hematopoïetische Stam Cel Transplantatie. Voor deze behandeling zal ik ongeveer 30 dagen in Rusland verblijven. De HSCT behandeling wordt in veel landen (70 verschillende landen) toegepast, maar na veel onderzoek op internet en een medepatiënt te hebben gesproken die de behandeling daar heeft gehad is de keuze op Rusland gevallen. In Nederland worden er ook HSCT behandelingen uitgevoerd, maar dan niet bij MS. Wel bij bijvoorbeeld leukemie. De neurologen in Nederland geven aan dat de risico’s van de HSCT behandeling te groot zijn en dat er genoeg medicatie voor MS beschikbaar is. Hierbij wordt echter niet meegenomen dat de genoemde medicatie ook grote risico’s met zich mee brengt en dat dit geen oplossing biedt.

30 dagen in Rusland; Erika zal eerst een aantal dagen onderzocht worden op infecties en andere ontstekingen. Ook worden de orgaanfuncties gecontroleerd of deze voldoende gezond zijn om de behandeling te kunnen volgen. Later in de behandeling zal het immuunsysteem gereset worden en dan mogen er uiteraard geen ontstekingen aanwezig zijn. Wanneer er geen ontstekingen aanwezig zijn en Erika fit genoeg is krijgt zij medicatie toegediend wat ervoor zorgt dat de stamcellen vermenigvuldigen en in het bloed terecht komen. Wanneer er genoeg stamcellen aanwezig zijn, worden deze ‘geoogst’ en ingevroren. Vervolgens wordt door middel van chemotherapie het immuunsysteem ‘platgelegd’. Na deze chemotherapie worden de gezonde stamcellen weer teruggeplaatst en breekt er een tijd van volledige quarantaine aan. Op dat moment heeft Erika geen enkele afweer meer en heeft het lichaam al zijn kracht nodig om dit weer te herstellen. Wanneer Erika weer aangesterkt is zal er nog een aantal dagen medicatie toegediend worden om Erika fitter te laten worden om de reis terug te kunnen maken.

Terug in Nederland zal Erika nog lang moeten revalideren. In de eerste 3 maanden zullen er ook nog mondkapjes gebruikt moeten worden voor bijvoorbeeld bezoek en zal zij zich niet in grote menigten mogen begeven. Dit om infectiegevaar te voorkomen. Daarnaast zal haar lichaam weer aan moeten sterken na deze zware behandeling.