MS

Wat is MS?

MS is een ziekte van het centrale zenuwstelsel; de hersenen en het ruggenmerg.
Rondom de zenuwen van en naar het centrale zenuwstelsel zit een beschermlaag wat myeline genoemd wordt. Deze myeline zorgt ervoor dat boodschappen vanuit de hersenen snel door de zenuwbanen vervoerd kunnen worden. Bij iemand met MS ontstaan er ontstekingen en uiteindelijk littekens in deze beschermlaag.  De verharding die door de littekens ontstaat heet sclerose. Door deze littekens komen opdrachten vanuit het centrale zenuwstelsel niet goed aan bij de spieren of organen. Dit kan leiden tot verschillende klachten zoals uitvalverschijnselen, krachtverlies, blindheid, extreme vermoeidheid of geheugenproblemen. De klachten zijn afhankelijk van de plaats in de hersenen waar de beschadiging ontstaat. Daarom zijn de symptomen zeer divers en kunnen per patiënt enorm verschillen.

De ziekte openbaart zich bij volwassenen meestal tussen de 20 en 40 jaar. In Nederland zijn er ongeveer 17.000 mensen met de ziekte. De oorzaken van MS zijn onbekend.

Ziekteverloop
Er zijn verschillende vormen van MS:

  • Relapsing Remitting Multiple Sclerose (RRMS)
  • Secundair progressief Multiple Sclerose (SPMS)
  • Primair Progressief Multiple Sclerose (PPMS)

De meest voorkomende variant is Relapsing Remitting MS. Ongeveer 85% van de mensen bij wie MS wordt vastgesteld, heeft deze variant. Bij RRMS worden periodes met klachten afgewisseld met periodes van herstel waarin klachten verminderen of zelfs verdwijnen.

Vaak gaat RRMS na verloop van tijd over in secundair progressieve MS. In deze tweede fase is er sprake van geleidelijke achteruitgang treedt er geen tussentijds herstel meer op.

Het beloop van de ziekte varieert sterk per patiënt.
Zo is een deel van de patiënten na 20 jaar nog niet rolstoelafhankelijk, maar zijn er ook patiënten die al na enkele jaren geheel afhankelijk van hulp van anderen zijn. Bij de meeste patiënten kenmerkt de ziekte zich door periodes van verbeteringen en verslechteringen.